De Vía de la Plata is een van oorsprong Romeinse weg van Sevilla naar Astorga (op de Camino Francés). Sporen van de Romeinse aanwezigheid zijn dan ook alom aanwezig (Mérida, Cáceres, mijlpalen, heirbanen...).
De route werd o.a. gebruikt om goud (er zijn goudmijnen in de Spaanse bergen), koper... te vervoeren van Noord naar Zuid.
Later werd deze route ook gebruikt door boeren die hun schapen... van het te droge zuiden naar de groene weiden van het noorden brachten. En omgekeerd. In Spanje zijn er veel zo'n wegen die met het oog op 'veetransport' aangelegd worden: de Via Pecuaria. Nog later werden ze door handelaars in keramiek, edelstenen... gebruikt.
Het landschap is over het algemeen aantrekkelijk, soms zelfs adembenemend mooi en loopt door mooie natuurgebieden en uitgestrekte valleien met speurende roofvogels en zeldzame planten (wilde orchidee, mosbloemen...).
Geen enkele keer zaten er echte kuitenbijters tussen. Vooral in Castilië-Léon is het landschap een saai, vlak landbouwgebied, zoals bij ons zeg maar. Maar dan veel uitgestrekter en urenlang zonder bebouwing.
Van de 25 dagen in maart en begin april was de helft heet, vooral in Andalusië en zelfs in Extremadura dat toch enkele honderden meters hoger ligt. Vroeg vertrekken is dan de boodschap.
De zonsopgangen zijn dan mooi meegenomen. Maar de rugzak weegt dan ook wel ruim tweetal kilo meer (water, voorraad...) Vaak is er geen enkel bevoorradingspunt onderweg.
Herbergen zijn er voldoende maar soms op grote afstand. Je moet bereid zijn grote afstanden af te leggen per dag. Het is geen rariteit als het volgend dorpje op 15 ofwel op 35 km afstand ligt, met niets ertussen.
De bewegwijzering is goed: stenen met de letters VP, de gele pijlen, GR-wegwijzers, vierkante arduinen blokken en Romeinse mijlpalen.
De Plata is een lastige camino, niet zozeer fysiek dan wel mentaal. 10 km op dezelfde kaarsrechte zandweg in het open landschap zonder beschutting is geen uitzondering.
De albergues zijn beter dan op de Camino francés en vooral minder commercieel; vooral de municipals zijn beter uitgerust. 's Nachts is het vrij koud, zelfs binnen, kouder dan in Vlaanderen.
'Straatmeubilair' ontbreekt op zo'n weg die werelderfgoed is. Een bankje, rustplek of fonteintje hier en daar zou welgekomen zijn. Het ontbreken ervan maakt het lastig, zeker bij slecht weer (24 km doorstappen zonder stoppen).
Uiteraard is er veel minder volk dan op de francés. Dit maakt de via de la Plata een ideale Camino voor wie graag alleen wandelt.
Opvallend: er zijn veel meer mannen dan vrouwen, minder tot geen Amerikanen en Zuid-Koreanen dan op de francés. Alle nationaliteiten zijn er wel (ik zag redelijk wat Canadezen en zelfs Australiërs) maar vooral Fransen en Italianen maar ook wel Duitsers, Britten en natuurlijk... Ollanders.
Veel dank voor uw interesse in deze blog. Van enkele resterende dagen als toerist in Madrid, Sevilla en een vakantieweek met 't vrouwke volgt er uiteraard geen verslag. Enkel nog de foto's van het koninklijk paleis in Madrid: https://photos.app.goo.gl/dV7DPSUEwTJk6GnGA
Enkele camino-fotos om af te sluiten: https://photos.app.goo.gl/HQBgTALcCxhQCb9P7
Tot bij een volgende gelegenheid,
Geert