Dinsdag 21 mei 2024Op de tgv slingeren de emoties heen en weer tussen ontdekking en avontuur enerzijds en daar blijven waar mijn hart is anderzijds. Verstand en gevoel dus. Ratio en emotie. De hersenen en het hart... Er zijn hele boeken en filosofische traktaten over geschreven maar net zoals een foto of film nooit de grootsheid van de natuur kan weergeven, kan ik het gevoel bij 'vertrekken' ook in woorden niet helemaal vatten.
Onderweg naar Toulouse besef ik dat je als mens maar in één dimensie kunt leven. In het verleden, in de toekomst of in het nu. Immers, daar waar je gedachten zijn, daar ben je zelf.
Deel 1 van deze Via Podiensis dateert van 2022: Doornik, Reims, Troyes, Vezelay (de Morvan) naar Le Puy en Velay om van daaruit de wondermooie GR65 (doorheen de Aubrac en de Quercy) te stappen. Het is tijd om dat traject dat in oktober '22 na 2 maanden stappen in Nogaro onderbroken werd omdat de albergues begonnen te sluiten en het te herfstig werd, af te werken.
Bij aankomst in Toulouse staat mijn caminamigo Michel me op te wachten. Morgen brengt hij me naar mijn startplaats (Nogaro) waar ik de Via Podiensis verderzet, maar vanavond trakteert hij me op een ambachtelijke cassoulet, Bretoense cider met boekweit, kaas natuurlijk en een riz au lait als dessert.
Woensdag 22 mei 2024
Tijdens de rit van anderhalf uur (Toulouse-Nogaro) krijgen we nog een fikse regenbui op ons dak en daarna verdwijnen de donkere wolken voor de rest van de dag. Intussen zijn de paadjes herschapen tot modderpoelen en dat is op z'n minst 'ongemakkelijk' om te stappen. Of, voor wie overmoedig is, zelfs redelijk gevaarlijk...
'Vertragen? Dat is voor beginners...'
'Wegglijden? Dat is voor stappers met slechte schoenen ...'
'Wandelstokken uithalen? Zo erg is ' t toch niet...'
Was het niet Sophocles die zei dat koppigheid vaak ten val brengt? Ook al bedoelde hij het niet zo letterlijk, boontje komt altijd... enz. Omdat de zon er eindelijk door komt, zijn de modderbroek en dito rugzak tegen de middag opgedroogd en in de Armagnacvelden is de glijpartij alweer een anekdote voor aan tafel in de Auberge des pèlerins.
Over het landschap valt er verder niet veel te vertellen. Deze streek, de Gascogne (vroeger Languedoc) mag dan wel gekend zijn voor foie gras, corrida's, armagnac en poule au pot (geïntroduceerd door Henry IV die hier regeerde toen hij koning was van Engeland en dit deel van Frankrijk) het blijft een landbouwgebied met veel bos, en dus modderpaadjes.
Tijdens het avondmaal in de auberge zitten we met twintig aan tafel voor de pegrimsmenu (soep, linzen, kaas en chocomousse): 16 Fransen, 2 Duitsers, 1 Amerikaanse en een Vlaming.
Alle foto's van dag 61: https://photos.app.goo.gl/p8yVqzifgkJANoMz9